Gå direkt till innehåll
Matavfallspåsar i fruktdisken ska minska plastanvändningen

Pressmeddelande -

Matavfallspåsar i fruktdisken ska minska plastanvändningen

Nu kan kunderna välja matavfallspåsar vid fruktdisken istället för plastpåsar. Ica Maxi i Karlskoga och Karlskoga Energi & Miljö har inlett ett samarbete för att minska på avfallet.

När kunden har plockat frukt och grönt i matavfallspåsen tas påsen hem och används sedan på nytt när kunden slänger sitt matavfall i den. En enkel lösning som ska minska förbrukningen av plast.

- Vi har följt utvecklingen av det här konceptet som har funnits en tid runt om i landet. Det har varit framgångsrikt på många håll och nu är vi redo att få igång det i Karlskoga. ICA Maxi är först ut under en testperiod, berättar Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö.

Test under tre månader

Under ett kvartal kommer Karlskoga Energi & Miljö att förse ICA Maxi med matavfallspåsarna och om satsningen slår väl ut kommer de sedan att fortsätta i egen regi.

- Det här ligger helt i linje med vår miljöprofil och det är nödvändigt att minska på plastanvändningen. Till en början kommer plastpåsen finnas kvar som alternativ och vi erbjuder även en nätpåse som kan användas flera gånger. Med tanke på plastskatten blir det extra viktigt att få till en beteendeförändring både ur ett hållbart och ekonomiskt perspektiv, säger ICA-handlaren Mikael Norling.

Självscanningslappar tas bort

För att matavfallspåsen ska fungera i hela kedjan behöver självscanningslappen tas bort innan den bruna påsen slängs bland matavfallet.

- Plastlappen kan enkelt dras bort när kunden har passerat kassan och kommit hem, så riskerar den inte att ställa till det i biogasframställningen, avslutar Peter Jarl.

Ämnen

Regioner


Karlskoga Energi & Miljö säljer tjänster inom produktion och distribution av värme, el, ånga och biogas. Andra verksamheter är vatten- och avlopp, renhållning, återvinning, stadsnät och småskalig vattenkraft. Företaget sysselsätter cirka 190 anställda och omsätter drygt 600 Mkr per år.


Presskontakt

Peter Jarl

Peter Jarl

Presskontakt Marknadschef Marknad och kommunikation 0586-750 210

Relaterat material